Sok z świdośliwy i porzeczek ze sokownika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

owoce łącznie 3 kg - w dowolnej proporcji

  • czarna porzeczka

  • czerwona porzeczka

  • porzeczka biała

  • świdośliwa

  • agrestoporzeczka

dodatek

  • cukier

    0,8 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
Zebrać owoce ok. 3 kg. . Przepłukać zimną wodą. Wsypać do najwyżej położonego naczynia w sokowniku. Jednorazowo wchodzi łącznie około 3 kg owoców.
Krok 2 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
Najniżej położone naczynie wypełnić wodą do poziomu 1,5 cm od góry. Owoce zasypać cukrem, ilość cukru dostosować do owoców, przyjmuje 0,3 kg na 1 kg owoców.
Krok 3 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
Zamknąć sokownik. Gotować do 1 godziny : 1/2 godz. na średniej mocy palnika i 1/2 godz na małej mocy palnika.
Krok 4 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
Po około 20 minutach otworzyć sokownik i wymieszać cukier z owocami.
Krok 5 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
Co 20 minut zlewać sok przez rurkę do garnka.
Krok 6 - Sok z  świdośliwy i porzeczek ze sokownika foto
Jak garnek w 3/4 pełny zagotować sok i przelać wrzący do butelek.
miodunka
Jeżeli ktoś lub bardzo słodkie soki dodać więcej cukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat