sok z pigwy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pigwa

    1kg
  • cukier

    1kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Pigwę umyć, rozkroić na pół, a potem na ćwiartki (tak najlepiej usuwa się pestki).
Wydrążone z pestek owoce kroić na cienkie plasterki i wkładać do wyparzonych słoików.
W każdym słoiku warstwę pigwy ubić i ucisnąć, a potem przysypywać cukrem (na słoik będzie to 4-5 warstw cukru).
Słoiki odstawić w chłodne miejsce na 4-5 dni. Każdego dnia przysypywać na wierzchu warstwę cukru.
Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. Świetne do herbaty lub z wodą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 25.11.2015 12:51
Przydałoby się mieć taki sok, aromatyczny i dobry na przeziębienia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat