Soczewica z karkówką.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • ulubione przyprawy Prymat :)

    do smaku
  • ziele angielskie

    4 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt
  • bulion

    1,5 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • karkówka

    30 - 40 wieprzowa
  • soczewica zielona

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę wypłukać , zalać bulionem i gotować 15 minut na małym ogniu razem z zielem angielskim i listkami laurowymi.. Karkówkę pokroić w drobna kostkę. Cebulę posiekać. Na łyżce oliwy usmażyć karkówkę /jeszcze z niej tłuszcz się wytopi/. Zdjąć z patelni i lekko zrumienić na tym samym tłuszczu cebulę.Mięso i cebulę dodać do soczewicy, patelnię zalać odrobina wody, żeby zebrać wszystkie przysmażone , smakowite resztki i wlać do potrawy. Gotować do miękkości mięsa i soczewicy,z ulubionymi przyprawami / ja dałam paprykę, chilli,odrobinę cząbru/ i przecierem pomidorowym. Podawać z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiakova 30.05.2012 08:33
lubię soczewicę
Edyta31 22.08.2011 22:30
interesujący przepis :)
iwona332 27.09.2010 00:56
super
iwa643 08.07.2010 07:34
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat