Przepis i sposób przygotowania na: Soczewica z grzybami i mascarpone
KROK 1. Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je przez około 15 minut w bulionie warzywnym wraz z wodą, w której moczyły się grzyby oraz listkiem laurowym.
KROK 2. Soczewicę płuczemy i gotujemy przez około 45 minut (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Solimy dopiero pod koniec gotowania.
KROK 3. Pokrojone cebule szklimy na oleju, dodajemy ugotowane grzyby i chwilę wszystko przesmażamy.
KROK 4. Do odcedzonej soczewicy dodajemy cebulkę z grzybami oraz serek mascarpone wymieszany z wywarem grzybowym. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą garam masala, zagotowujemy i gotowe!
* Dla smaku do dania możemy dodać także łyżkę syropu klonowego.
Danie świetnie smakuje z dodatkiem pestek dyni i świeżą zieleniną.
Życzę smacznego! :)