Soczewica z grzybami i mascarpone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

W tym roku na świąteczny stół postanowiłam przygotować coś zupełnie nowego. Prosta, postna potrawa czyli czarna soczewica w towarzystwie grzybów i serka mascarpone jest naprawdę przepyszna! Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz :)
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • soczewica

    300 gramów
  • grzyby suszone

    2 garści
  • cebula cukrowa

    2 sztuki
  • serek mascarpone

    200 gramów
  • wywar grzybowy

    150 mililitrów
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    0.3 łyżeczki
  • syrop klonowy

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    0.5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je przez około 15 minut w bulionie warzywnym wraz z wodą, w której moczyły się grzyby oraz listkiem laurowym.

KROK 2. Soczewicę płuczemy i gotujemy przez około 45 minut (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Solimy dopiero pod koniec gotowania.

KROK 3. Pokrojone cebule szklimy na oleju, dodajemy ugotowane grzyby i chwilę wszystko przesmażamy.

KROK 4. Do odcedzonej soczewicy dodajemy cebulkę z grzybami oraz serek mascarpone wymieszany z wywarem grzybowym. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą garam masala, zagotowujemy i gotowe!

* Dla smaku do dania możemy dodać także łyżkę syropu klonowego.

Danie świetnie smakuje z dodatkiem pestek dyni i świeżą zieleniną.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 29.01.2019 19:11
Ciekawa propozycja.
Bożena Matuszczyk 27.12.2018 22:32
Pomysłowo i na pewno bardzo smacznie.;)
bietka 27.12.2018 14:00
Ciekawy przepis : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat