Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewiaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 750 g
mąka pszenna 200 g
jajko 2 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz do smaku
soczewica 100 (ugotowana na miękko)

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewiaki

Ziemniaki ugotuj ze skórką, następnie obierz i rozgnieć na miazgę. Dodaj sól, jajko i stopniowo mąkę. Wyrób ciasto początkowo w misce, a potem na stolnicy tak aby było lepkie. Soczewice, cebule, ząbek czosnku, sól i pieprz przetrzyj na miękką pastę. Formuj bułeczki palcami obsypanymi mąką, kuli ciasta spłaszcz w środku i połóż farsz. Zamknij całość i ułóż na blasze sklejeniem do dołu. Bułeczki posmaruj żółtkiem. Piecz przez 25 min w temperaturze 180 st. C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak