Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem

Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Domowe, wytrawne babeczki na śniadanie, lunch, obiad lub kolację :)

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło roztopione

    50 g
  • jajka

    2 sztuki
  • maślanka

    250 ml

Nadzienie:

  • twaróg

    150 g
  • ser feta

    50 g
  • salami

    100 g
  • ser żółty

    100 g
  • śmietana kwaśna

    4 łyżki
  • szczypior

    1 pęczek
  • przyprawy

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • masło

    2 łyżki
  • tarta bułka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Krok 1 - Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem foto
Mąkę wymieszać z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Wlać maślankę oraz masło, wbić jajka, całość zmiksować do powstania gładkiego, gęstego ciasta.
Krok 2 - Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem foto

Nadzienie: Salami oraz ser żółty pokroić w kostkę (ja użyłam składników w plastrach).
Do miski przełożyć twaróg oraz fetę, dodać posiekany szczypior, śmietanę oraz salami z serem.
Farsz doprawić pikantną mieszanką przypraw, całość pognieść widelcem.

Krok 3 - Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem foto

Foremki wysmarować masłem, wysypać bułkę tartą.
Do każdej foremki wlewać 2 łyżki ciasta, łyżkę farszu oraz ponownie 2 łyżki ciasta.
Tak, by 3/4 foremki były wypełnione.
Piec babeczki ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat