Śniadaniowe babeczki jajeczne z cukinią i szynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    20 dag
  • szynka gotowana

    10 dag
  • ser żółty

    10 dag
  • bazylia świeża

    1 garstka
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • jajko

    3 sztuki
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię myjemy i kroimy w niedużą kosteczkę. Podsmażamy na średnim ogniu, na oliwie, aż do jej miękkości, lekko doprawiając solą i pieprzem.
Jajka bełtamy z mlekiem i mąką, dodajemy starty żółty ser, posiekaną bazylię i pokrojoną w kostkę lub paseczki szynkę. Na koniec dodajemy ostudzoną cukinię, doprawiamy masę jeśli tego wymaga. Pieczemy w foremkach do muffinek, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 min.(aż się zrumienią).
Ja użyłam papilotek, jednak myślę że lepiej do tego dania sprawdzą silikonowe foremki wysmarowane masłem i wysypane tartą bułką - papierki się jednak przyklejają do babeczek :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat