Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
20 dag -
szynka gotowana
10 dag -
ser żółty
10 dag -
bazylia świeża
1 garstka -
mleko
1 szklanka -
mąka pszenna
2 łyżki -
jajko
3 sztuki -
sól do smaku
-
pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Śniadaniowe babeczki jajeczne z cukinią i szynką
Jajka bełtamy z mlekiem i mąką, dodajemy starty żółty ser, posiekaną bazylię i pokrojoną w kostkę lub paseczki szynkę. Na koniec dodajemy ostudzoną cukinię, doprawiamy masę jeśli tego wymaga. Pieczemy w foremkach do muffinek, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 min.(aż się zrumienią).
Ja użyłam papilotek, jednak myślę że lepiej do tego dania sprawdzą silikonowe foremki wysmarowane masłem i wysypane tartą bułką - papierki się jednak przyklejają do babeczek :)
Komentarze (0)