Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Śniadaniowe babeczki jajeczne z cukinią i szynką

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia
20 dag
szynka gotowana
10 dag
ser żółty
10 dag
bazylia świeża
1 garstka
mleko
1 szklanka
mąka pszenna
2 łyżki
jajko
3 sztuki
sól do smaku
Sklep Prymat
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe babeczki jajeczne z cukinią i szynką

Cukinię myjemy i kroimy w niedużą kosteczkę. Podsmażamy na średnim ogniu, na oliwie, aż do jej miękkości, lekko doprawiając solą i pieprzem.
Jajka bełtamy z mlekiem i mąką, dodajemy starty żółty ser, posiekaną bazylię i pokrojoną w kostkę lub paseczki szynkę. Na koniec dodajemy ostudzoną cukinię, doprawiamy masę jeśli tego wymaga. Pieczemy w foremkach do muffinek, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 min.(aż się zrumienią).
Ja użyłam papilotek, jednak myślę że lepiej do tego dania sprawdzą silikonowe foremki wysmarowane masłem i wysypane tartą bułką - papierki się jednak przyklejają do babeczek :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak