Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smietana 18% 2 litry
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 opak
biszkopty okrągłe 1 paczka
galaretka truskawkowa 1 opak
galaretka agrestowa 1 opak
galaretka pomarańczowa 1 opak
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec

Kroki postępowania

1
Galaretkę z czarnej porzeczki,agrestową i pomarańczową rozpuścić każdą oddzielnie w 1 szkl gotowanej wody wody,odstawić do stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody.
Krok 1 - Śmietanowiec foto
2
Szklankę śmietany wlać do rondelka,dodać cukier waniliowy,cukier kryształ i żelatynę,podgrzać do rozpuszczenia się składników,nie gotować.
Krok 2 - Śmietanowiec foto
3
Pozostałą śmietanę ubić,do ubitej śmietany stopniowo dodawać śmietanę z żelatyną,ubijając mikserem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami,biszkopty lekko oblać galaretką z czarnej porzeczki,odstawić do stężenia. Następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany,wylać na stężałą śmietanę galaretkę z czarnej porzeczki.
Krok 3 - Śmietanowiec foto
4
GALARETKA W FOREMKACH
Do foremki silikonowej serduszko łyżką nalać zastygłej galaretki pomarańczowej,łyżkę śmietany,łyżkę galaretki agrestowej. Do stężenia odstawiamy po nalaniu każdej warstwy, masa-galaretka.
Do foremki gwiazdka, nalać po łyżce galaretki pomarańczowej,agrestowej i z czarnej porzeczki,odstawić do stężenia.
Do foremki okrągłej nalać,galaretkę agrestową,pomarańczową i śmietanę.Do stężenia odstawiamy po nalaniu każdej warstwy, masa-galaretka.
Krok 4 - Śmietanowiec foto
5
Do formy na babkę wylać trochę śmietany,wrzucić biszkopty pokrojone na połowę 3 szt,odstawić do stężenia. Wyłożyć śmietanę z formy,pokroić na kawałki.
Na galaretkę z czarnej porzeczki,wyłożyć galaretki z form silikonowych i na przemian łyżką wylewać galaretkę agrestową i pomarańczową.
Krok 5 - Śmietanowiec foto
6
Kilka biszkoptów pokroić na cząstki,ułożyć w koło śmietanowca na galaretce,razem z kawałkami baby śmietanowej.
Krok 6 - Śmietanowiec foto
7
Resztę śmietany wymieszać z 4 łyżkami galaretki truskawkowej,zalać śmietanowca
Krok 7 - Śmietanowiec foto
8
Wierzch ciasta zalać galaretką truskawkową,odstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok 8 - Śmietanowiec foto
9
Smacznego !
Krok 9 - Śmietanowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 29.06.2013 20:50
ojej jak cudnie wygląda
Gracer 28.06.2013 20:21
fajne ciacho
reniatka 28.06.2013 19:02
wspaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak