Śmietanowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    15 dag
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    10 dag
  • mąka ziemniaczana

    10 dag
  • kremówka

    1/2 litra
  • krem do tortów śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    200 ml
  • twaróg

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka należy oddzielić od białek i utrzeć je z trzema łyżkami wrzątku, cukrem białym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Mąkę pszenną zaś połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Przesiać do masy z żółtek i ostrożnie wymieszać. Na koniec dodawać porcjami pianę z białek i wymieszać delikatnie( ręcznie, nie mikserem). Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem blachy i piec przez około 25- 30 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno. Krem w proszku rozprowadzić mlekiem i ubić wg wskazówek podanych na opakowaniu. Do kremu dodać zmielony dwukrotnie twaróg i wymieszać na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietanę. Biszkopt należy przekroić na trzy części- blaty. Każdy z nich przełożyć masą śmietanowo- twarogową. Wierzch i boki posmarować kremem i posypać okruszkami z ciasta biszkoptowego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 19.02.2013 22:12
wygląda smacznie :)
Allice 19.03.2012 10:44
pycha!
ben-ka 14.11.2011 14:55
ale pyszności:)
maryśka 13.08.2011 12:51
uwielbiam
Karolina69 27.07.2011 10:17
fajne
Adamorek 29.05.2011 23:56
ekstra
Barbara55 05.02.2011 11:14
super ciasto
gottrina 11.01.2011 22:09
kocham to ciasto
rakow2 26.11.2010 16:21
pycha
Islanzadi 14.10.2010 01:04
Uwielbiam takie ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat