Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Zewy
Kroki postępowania
Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać.
Cebulę, dynię i paprykę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę, podsmażyć a potem dodać grzyby.
Chwilę smażyć, dodać dynię i przyprawy i cały farsz jeszcze smażyć około 3 minut od czasu do czasu mieszając.
Farsz przestudzić.
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać.
Wlać ciepłą wodę i śmietanę, dodać sól oraz olej i jajko i wymieszać.
Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Potem ciasto ponownie wyrobić.
WYKONANIE :
Ciasto podzielić na dwie części i każą rozwałkować na placek ( nie za gruby ).
Farsz rozsmarować po cieście
Każdy ślimaczek posmarować jajkiem i zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.