Przepis i sposób przygotowania na: Smerfny Tort
Ciasto:
1. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i imbir.
2. W drugiej miksujemy marchewkę startą na drobnych oczkach, cukier, roztopione masło i jajka.
3. Łączymy obie części i dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie.
4. Masę przekładamy do niewielkiej tortownicy i pieczemy w temperaturze 175 st. (Ja dzielę masę na pół i piekę dwa oddzielne ciasta, każde ok. 40 minut).
5. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do przestygnięcia.
Masa:
1. Ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę.
2. Dodajemy cukier puder (taką ilość aby odpowiadał nam poziom słodkości masy).
3. Mieszamy śmietanę i serkiem mascarpone.
Dzielimy ciasto na 3 lub 4 części i smarujemy masą (również wierzch i boki). Wstawiamy do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła.
W międzyczasie przygotowujemy lukier plastyczny. Sprawdzony przepis zamieszczę w oddzielnym wpisie.
Schłodzone ciasto ozdabiamy "kołderką" z lukru plastycznego i przygotowanymi ozdobami. Ja użyłam również lukrowych flamastrów do wykonania napisu.
Udanej zabawy i smacznego!