Smerfny sernik z borówkami

Smerfny sernik z borówkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Letni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym, delikatną masą serową, połączony z orzeźwiającymi borówkami i niebieską galaretką to świetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • sucharki

    200 g
  • krem czekoladowy

    250 g

Masa serowa:

  • ser na sernik

    1 kg
  • śmietanka 36%

    200 ml
  • cukier puder

    5 łyżek
  • żelatyna deserowa

    4 łyżeczka
  • mleko

    250 ml
  • galaretka niebieska

    2 szt.
  • wrzątek

    250 ml

Warstwa z galaretki:

  • galaretka niebieska

    2 szt.
  • borówka amerykańska

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Spód:
Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wstawić do lodówki.


2. Masa serowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać ser z wiaderka, całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać cukier i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć na wcześniej schłodzony spód z sucharków. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie do drugiej części masy serowej dodać wystudzone rozpuszczone galaretki, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na jasną masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na około 20 minut.


3. Warstwa z galaretki:
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
4. Na wierzchu sernika ułożyć umyte borówki i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat