Smerfny sernik z borówkami

Smerfny sernik z borówkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Letni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym, delikatną masą serową, połączony z orzeźwiającymi borówkami i niebieską galaretką to świetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • sucharki

    200 g
  • krem czekoladowy

    250 g

Masa serowa:

  • ser na sernik

    1 kg
  • śmietanka 36%

    200 ml
  • cukier puder

    5 łyżek
  • żelatyna deserowa

    4 łyżeczka
  • mleko

    250 ml
  • galaretka niebieska

    2 szt.
  • wrzątek

    250 ml

Warstwa z galaretki:

  • galaretka niebieska

    2 szt.
  • borówka amerykańska

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Spód:
Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wstawić do lodówki.


2. Masa serowa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać ser z wiaderka, całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać cukier i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć na wcześniej schłodzony spód z sucharków. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie do drugiej części masy serowej dodać wystudzone rozpuszczone galaretki, dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na jasną masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na około 20 minut.


3. Warstwa z galaretki:
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
4. Na wierzchu sernika ułożyć umyte borówki i wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na około 40 minut.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat