Smerfetka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1/2 szklanki
  • woda

    6 łyżeczki
  • galaretka niebieska

    3
  • śmietana 18-procentowa

    500 g
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczemy biszkopt z 4 jajek lub układamy biszkopty na formie. Następnie rozrabiamy dwie galaretki wg opakowania i czekamy aż zgęstnieją. Następnie delikatnie kroimy lub siekamy je na małe kosteczki. Do miseczki wlewamy śmietanę i cukier oraz dodajemy 6 łyżeczek wody - miksujemy. Następnie rozrabiamy żelatynę w 1/2 szkl. wody i gotujemy chwilkę na ogniu aż się rozpuści dodając do niej szklankę mleka. Mieszamy aż będzie jednolita masa. Następnie czekamy aż wystygnie ale nie może być twarda !!! i dodajemy do miseczki dalej miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie do naszej masy galaretki pokrojonej i delikatnie wymieszać . Taką masę nakładamy dość szybko na nasz biszkopcik/biszkopty zanim zgęstnie i równomiernie rozprowadzamy.
Kolejna galaretkę gotujemy z przepisu i czekamy aż lekko zgęstnieje i zalewamy na wierzch. Ciasto musi poleżeć ok 12h w lodówce. Smacznego !!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
natalia.doradca 08.11.2012 15:07
wygląda wspaniale
RenataZ-et 16.07.2012 12:13
bardzo fajne ciasto
Zoso 16.04.2012 20:05
wygląda super:)
Agnik 25.01.2012 21:11
ba?niowo
novita23 24.12.2011 10:14
super
dorotka0000025 24.08.2011 23:42
Pyszny
Marysia 01.08.2011 18:58
fajne
Barbara55 09.07.2011 16:48
lubię smerfetkę
kielcok1 11.06.2011 13:40
mógłbym spróbować
rakow2 28.02.2011 15:36
prawdziwa smerfetka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat