Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony ryż curry ze szparagami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż jaśminowy 200 g
szparagi zielone 500 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuki
sos sojowy jasny 2 łyżki
pasta curry 2 łyżki żółtej
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
przyprawa piri-piri 1 łyżeczka w płynie
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
masło klarowane
szczypiorek usiekany

Porada

smażony ryż o smaku curry ze szparagami i dymką. Wyśmienity dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony ryż curry ze szparagami

Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu , odcedzić.

Szparagi umyć , odłamać zdrewniałe końce , pokroić na małe kawałki.
Dymki posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać dość sporą ilość masła , położyć szparagi smażyć 3-4 min co chwila mieszając , dodać dymkę , zeszklić.

Do warzyw wsypać ryż oraz przyprawy.
Smażyć co jakiś czas mieszając aż ryż zacznie się przyrumieniać.

Ryż podawać posypany szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 19.07.2017 21:29
Zgadzam się , mąż jadł z kotletem a jak dla mnie sam wystarczy :)
SzczyptaChili 19.07.2017 21:28
Dziękuję , smażony ryż curry robię bardzo często z różnymi dodatkami , uwielbiamy :)
Ola1984 19.07.2017 13:37
Świetny dodatek do obiadu :)
Róża1 18.07.2017 23:43
Bardzo smaczna potrawa !! ciekawe połączenie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak