Smażony kurczak w sosie orzechowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka duża

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • olej do smażenia

    1 szt
  • masło orzechowe

    3 łyżki
  • sos sojowy

    7 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • wino białe

    1/2 szklanka
  • makaron chiński

    1/2 paczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte mięso i cebulę kroimy w paseczki, a marchewkę w talarki. Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 4 minuty, następnie podlewamy winem i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodajemy masło orzechowe, sosy sojowe i wodę. Dobrze mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy wina lub wody. Gotujemy kilka minut. Można doprawić papryką słodką i ostrą - choć dla mnie smak był idealny. Dekorujemy pietruszką i podajemy z ugotowanym wg. opakowania makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 15.05.2013 11:35
świetne danie,musze tego spróbować
Laila2786 21.08.2012 10:57
wow super
Aleksandra15 20.08.2012 20:34
Bardzo fajny przepis ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat