smażone ziemniaki z serem w panierce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser żółty

    300 g
  • ziemniaki

    300 g
  • kapusta kiszona

    150 g
  • sól do smaku

  • cukier

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • jajko

    1 sztuka
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • czosnek w oleju z ziołami

    5 ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wsypujemy trochę przyprawy do ziemniaków, dodajemy 5 ząbków czosnku w ziołach, pokrojonych na połówki i wlewamy trochę oleju z tego czosnku. Wkładamy do piekarnika 180'C na 20 minut.
Ser kroimy na 2 cm plastry i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron, delikatnie przewracając. Kotlety muszą być miękkie w środku czyli ok. 5 minut.
Kapustę kroimy i doprawiamy wg uznania solą i cukrem.
Podajemy wszystko razem.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat