Smażone pierożki z dżemem ananasowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    200 g
  • mleka

    10 ml
  • jajko

  • oliwy z oliwek

    2 łyżki
  • szczypta soli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie na środku, wbić jajko, wlać oliwę i wymieszać nożem, dodać ciepłe mleko i szybko zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt twarde, dodać nieco mąki lub mleka. Ciasto odłożyć na 3 godziny. Następnie rozwałkować, wycinać kółka, na środku każdego ułożyć porcję dżemu, skleić brzegi, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
leonkot 12.09.2011 08:46
muszę spróbować
Zoso 29.05.2011 18:19
smaczny deser
kochanyptysiu 27.03.2011 20:33
ciekawe,takich jeszcze nie jadlam!
Grażyna13 11.01.2011 17:33
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat