Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kalamary podane na rukoli z ananasem
2.Kalamary pokroić w krążki o szerokości 0,5 cm;
3.Dokładnie osuszyć krążki kalamarów, a następnie obtoczyć w mące kukurydzianej lub z pszenicy durum np. semolinie;
Obtoczone w mące kalamary przełożyć na sitko i delikatnie potrząsając pozbyć się nadmiaru mąki;
4.Rozgrzać olej i wrzucać krążki kalamarów; Smażyć na złotawy kolor max. 4 minuty, jeśli bedą smażone zbyt długo będą gumowe;
5.W tym samym czasie oplukać rukolę, anananasa pokroić w paski;
Rukolę wymieszać z ananasem, szczyptą soli, 2 łyżkami oleju z oliwek, nałożyć na talerze;
6.Kalamry odsączyć z oleju na papierze kuchennym, posolić; kłaść na rukolę na talerzach i podaać gorące;
Smacznego!