Smalec z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    30 dkg
  • boczek wędzony

    20 dkg
  • cebula

    1 szt
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • jabłko winne

    1 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę i tłusty wędzony boczek kroimy w kostkę i wytapiamy powoli na patelni na niewielkim ogniu, starając się jak najmniej mieszać. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko, smażymy, aż się zrumienią. Dodajemy majeranek. Zastudzamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 23.07.2013 16:18
bardzo lubię bardzo dobry
pacpaw 28.08.2012 19:09
już któryś raz widzę przepis na smalec z jabłkiem. Mi narazie odwagi brak na połączenie tych składników, ale kiedyś to zrobię :o)
ziutula 22.08.2012 09:58
u mnie różne smarowidło zawsze jest w lodówce, i na chlebek i jako okrasa do smażenia
malinka18 21.08.2012 22:29
smaki mojego dzieciństwa... a tak w ogóle to już dawno nie robiłam takiego smalczyku.oj trzeba zrobić!
SmacznaPyza 21.08.2012 22:13
dobre smarowidełko - szczególnie na razowym chlebie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat