Przepis i sposób przygotowania na: Smaczny, łatwy piernik z dżemem
Jajka, cukier utrzeć do spienienia z 3 minuty, wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, wlać mleko, olej, wsypać przyprawę do piernika i połączyć dokładnie składniki z 2 minuty, dodać dżem (nie za gęsty, najlepiej niskosłodzony) i połączyć składniki.
Tortownicę (24 cm) z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto dobrze wystudzić w formie.
Ciasto przekroić na 3 blaty, dwie posmarować dżemem, blaty złożyć, lekko przycisnąć.
Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier. Posmarować lukrem piernik, posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce.