Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczne ciasto budyniowe, mocno truskawkowe

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto ucierane budyniowe jest bardzo smaczne, może być idealną bazą do wielu owoców, jest łatwe, szybkie..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

jajko 5 sztuk
margaryna 250 gramów
cukier 0.7 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka tortowa 3 szklanki
mleko 3,2% 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
budyń waniliowy 1 opakowanie
truskawki świeże 1 kilogram
galaretka cytrynowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Smaczne ciasto budyniowe, mocno truskawkowe

Przygotowanie:

1

Składniki (temperatura pokojowa): jajka, cukier, cukier wanilinowy, oraz miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia/białości, ok. 4 minuty na najwyższych obrotach.

Krok 1 - Smaczne ciasto budyniowe, mocno truskawkowe foto
2
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać budyń, wlać mleko i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Krok 2 - Smaczne ciasto budyniowe, mocno truskawkowe foto
3
Forma silikonowa 26 cm, 20x11 cm (mniejsza dla męża do pracy), ciasto rozsmarować w formach.
Krok 3 - Smaczne ciasto budyniowe, mocno truskawkowe foto
4
Opłukane truskawki (połowę) bez szypułek poukładać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze w formach wystudzić.
Krok 4 - Smaczne ciasto budyniowe, mocno truskawkowe foto
5
Galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, resztę truskawek pokroić w plasterki, na zimnym cieście rozsypać truskawki, wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki na kilka godzin
Krok 5 - Smaczne ciasto budyniowe, mocno truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak