Smaczna zalewa octowa z przepisu mojej babci

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

zalewa;

  • woda zimna

    5 szkl,
  • ocet 10 %

    1 szkl,
  • cukier

    6 łyżek,
  • sól

    2 płaskie łyżki,
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziarenek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3

Dodatkowo;

  • cebula

  • tłuszcz

    2 łyżki ze smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlać zimną wodę, ocet oraz wszystkie składniki potrzebne na zalewę. Garnek wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Gotować około 10 minut, po czym zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Taką zalewą zalewać wcześniej przygotowane ryby, śledzie itp.
Na koniec można dodać obraną pokrojoną w prążki cebule ale nie koniecznie bo nie wszyscy cebule lubią.

Porada:
Zalewę przygotowuje na dwa sposoby albo dodaje na koniec do zalewy zaparzonej mocnej kawy,albo dodaje tłuszczu z usmażonych śledzi tak ze 2 - 3 łyżki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 13:02
skorzystam z przepisu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat