Przepis i sposób przygotowania na: Słoneczny torcik brzoskwiniowy z masą maślaną
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy .Dalej ubijając, dodajemy wolnym strumieniem olej, następnie zmniejszamy mikser na wolne obroty i dodajemy mąkę z proszkiem, powoli lekko to miksując, gotowe ciasto przelewamy do foremki okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i osypujemy bułką tartą , foremka o śr. 22cm i pieczemy ok 35min w tem 180st do suchego patyczka, każdy piekarnik inaczej piecze.
Brzoskwinie miksujemy blenderem, żelatynę zalewamy 1/2 szkl soku z brzoskwiń i czekamy aż spęcznieje, następnie lekko podgrzewamy i mieszamy aż się rozpuści, mieszamy wszystko razem czyli pozostały sok, mus i żelatynę, wkładamy miskę z musem do lodówki aby szybciej zaczął tężeć.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem .
Żelatynę namaczamy w mleku, po czym ją podgrzewamy by się rozpuściła , lekko studzimy i wlewamy do masy.
Biszkopt kroimy na pół i smarujemy pierwszą częścią masy na to wylewamy mus, wkładamy do zamrażarki by się szybko ścięło po czym przykładamy drugim krążkiem biszkoptu i znów dajemy masę i mus. Schładzamy.