Słoik babuni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • słonina

    30 dkg
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    5 szt
  • sól

    1 łyżeczka płaska
  • pieprz

  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso i słoninę zmielić w maszynce. Przyprawić majerankiem i pieprzem, dodać 1 płaską łyżeczkę soli konserwowej.
Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do wody, wymieszać i wlać do mięsa. Całość wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Wkładać mięso do słoików, tak aby zostało około 3 cm luzu do zakrętki. Pasteryzować 2 godziny jednego dnia i 2 godziny drugiego dnia.
Podawać z pieczywem.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mancia w kuchni 19.03.2015 08:56
koniecznie do zrobienia na wyjazd w góry :)
gibli 18.03.2015 00:00
jeszcze takiego nie robiłam, z pewnością smaczny :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat