Przepis i sposób przygotowania na: Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby
Sposób 1:
W garnku umieścić cukier, masło i wodę.
Całość należy gotować na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie, energicznie mieszając stopniowo wsypywać po 50g mleka w proszku.
(Uważać, aby nie powstały grudki!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Sposób 2:
Mleko przelać do szerokiego garnka lub na dużą patelnię, wsypać cukier i gotować na niewielkim ogniu przez około 60 minut.
Całość często przemieszać, aby nic się nie przypaliło.
Następnie należy dodać masło i wszystko razem nieustannie mieszając - podgrzewać przez dodatkowe 5-10 minut, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.
(Mleko po schłodzeniu zrobi się jeszcze gęstsze!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.