Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Chyba każdy z Was zna słodzone mleko skondensowane, prawda? A wiecie, że można je przygotować samodzielnie w domu i tym samym zaoszczędzić trochę pieniędzy...
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sposób 1:

  • mleko w proszku

    200 gramów
  • woda

    250 mililitrów
  • cukier

    220 gramów
  • masło

    50 gramów

Sposób 2:

  • mleko

    800 mililitrów
  • cukier

    300 gramów
  • masło

    40 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób 1:

W garnku umieścić cukier, masło i wodę.
Całość należy gotować na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie, energicznie mieszając stopniowo wsypywać po 50g mleka w proszku.
(Uważać, aby nie powstały grudki!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Sposób 2:

Mleko przelać do szerokiego garnka lub na dużą patelnię, wsypać cukier i gotować na niewielkim ogniu przez około 60 minut.
Całość często przemieszać, aby nic się nie przypaliło.
Następnie należy dodać masło i wszystko razem nieustannie mieszając - podgrzewać przez dodatkowe 5-10 minut, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.
(Mleko po schłodzeniu zrobi się jeszcze gęstsze!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Diana Rusiłowicz
Pamiętajcie też, że kolor i gęstość mleka zależy od czasu jego gotowania. Dłuższe podgrzewania sprawie, że mleko jest gęstsze i posiada ciemniejszy, karmelowy kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 21:24
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 29.11.2018 11:06
Pomysłowo i smacznie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat