Przepis i sposób przygotowania na: Słodziutki warstwowiec
Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ricottę, serek twarogowy o smaku waniliowym, ubitą śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Starannie wymieszać składniki. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę serową wyłożyć na przygotowane ciasto czekoladowo - miodowe. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec 60 minut. Ostudzić.
Masa śmietanowa: żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Śmietanę ubić. Dodać do niej cukier puder, żelatynę oraz sok wyciśnięty z limonki. Połączyć składniki. Masę wyłożyć na upieczone ciasto.
Deser udekorować wiórkami czekolady mlecznej i owocami. Schłodzić w lodówce.