Słodkiee kuleczki ryżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    20 dag
  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    1 l
  • cukier

    3 łyżki
  • rodzynki

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w wodzie. Ostudzony mieszamy z roztrzepanym jajem, rodzynkami, łyżką cukru. Mokrymi dłońmi lepimy kuleczki. Wrzucamy je na gorące mleko, gotujemy ok. 5 min. Wyjmujemy, a na mleku robimy sos zatrzepując mleko mąką. Kuleczki podajemy z sosem mlecznym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zoso 07.12.2011 20:10
ciekawe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat