Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie śnieżki
Zagotować wodę i olej, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Gotować około 5 minut nadal mieszając. Ściągnąć z ognia i wystudzić pod przykryciem.
Zimną masę dokładnie wyrobić z 400 g cukru pudru i 2 kroplami aromatu waniliowego. Kiedy będzie zwarta dodać do niej nieco rozdrobnione 250 g wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać rozcierając rękami.
Migdały sparzyć i po około 10 minutach obrać ze skórki.
Bierzemy migdała oraz garstkę masy i mocno ugniatamy, okręcając jednocześnie ,tak aby migdał otoczyć twardą warstwą masy z każdej strony. Z podanych składników wyszło mi 35 kulek średnicy około 3 cm.
Czekoladę rozpuścić na parze z 2 łyżkami oleju. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Smacznego :)