Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie śnieżki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa: mąka pszenna 125 g
olej 80 ml
woda 125 ml
cukier puder 400 g
wiórki kokosowe 250 g
aromat migdałowy 2 krople
wiórki kokosowe 200 g
olej 2 łyżki
migdały w całości 50 g
Polewa: 250 g
biała czekolada 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie śnieżki

Śnieżki, bo ich formowanie przypomina robienie kulek ze śnieżnego puchu. ;)
Zagotować wodę i olej, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Gotować około 5 minut nadal mieszając. Ściągnąć z ognia i wystudzić pod przykryciem.
Zimną masę dokładnie wyrobić z 400 g cukru pudru i 2 kroplami aromatu waniliowego. Kiedy będzie zwarta dodać do niej nieco rozdrobnione 250 g wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać rozcierając rękami.
Migdały sparzyć i po około 10 minutach obrać ze skórki.
Bierzemy migdała oraz garstkę masy i mocno ugniatamy, okręcając jednocześnie ,tak aby migdał otoczyć twardą warstwą masy z każdej strony. Z podanych składników wyszło mi 35 kulek średnicy około 3 cm.
Czekoladę rozpuścić na parze z 2 łyżkami oleju. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 15.02.2015 18:55
Super. Podoba mi się ten przepis
Róża1 14.07.2013 12:26
jestem pod wrażeniem:-) , takich myślałam dłuższy czas:-)
czarnyaniol1990 23.12.2012 19:58
ciekawe :)
teresa18 23.12.2012 19:41
świetne snieżynki
Konczi 23.12.2012 19:16
pycha
gosia56 23.12.2012 18:40
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak