Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie sakiewki z morelami
Na rozpuszczonym maśle podsmażyć morele około 3-4 minuty, dodać migdały, sok pomarańczowy, podgrzewać następne 3-4 minuty, mieszając.
Dodać miód, cynamon, wymieszać odstawić do przechłodzenia.
Wymieszać mleko z wodą, cukier, delikatnie podgrzać, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól wyrobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na 2 cienkie płaty.
Pokroić na kwadraty o bokach 8x8 cm, na środku każdego kwadratu ułożyć 1 łyżkę nadzienia, formować sakiewki.
Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor, osuszyć na papierowym ręczniku.
Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.
SMACZNEGO!!!!
Wychodzi 10 sakiewek, można robić inne kształty ciastek.