Słodkie poduszeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasta francuskiego

    1 opakowanie
  • gotowej masy krówkowej

    1 puszka
  • cukru pudru

    odrobina
  • jajko

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty.
Na środek każdego kawałka nakładamy łyżeczkę masy krówkowej i sklejamy każdy koniec ciasta ku górze, sklejając też boki, aby pod wpływem temperatury nie wypłynął nam cały środek.
Tak przygotowane poduszeczki z ciasta układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i smarujemy z wierzchu odrobiną wody lub jajka.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pilnujemy aż się przyrumieni.
Troszkę masy krówkowej może wyciec ze środka.
Upieczone poduszeczki wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do przestygnięcia.
Nie próbować ciepłych, bo można się poparzyć od gorącej masy krówkowej.
Przestygnięte ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 29.06.2012 10:49
apetyczne
Rogalik 25.09.2011 23:04
super
Renataj 11.09.2011 19:13
Szybkie, proste i pyszne SUPER
Andzia1977 23.08.2011 01:27
pyszotka
Mysiunia 24.05.2011 15:58
piękne i na pewno bardzo smaczne:)
irenka 08.05.2011 21:43
pyszny deser
Bart 05.03.2011 22:50
pyszności
marchewka 02.03.2011 23:28
ciasto francuskie jest rewelacyjne! ze wszystkim
kochanyptysiu 26.02.2011 23:15
wygladaja fantastycznie
Bart 31.01.2011 23:49
wyglądają niezwykle pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat