Przepis i sposób przygotowania na: Słodki deser z bananami
Z cytryny wyciskamy sok.
Banany obieramy i kroimy na cienkie plasterki,a następnie zalewamy sokiem z cytryny oraz rumem.
Robimy krem:
Mleko zagotowujemy , dodajemy do niego budyń rozrobiony w odrobinie wody i gotujemy aż zgęstniej. Studzimy. Dokładnie ostudzony budyń miksujemy na masę z masłem w temperaturze pokojowej. Masę wstawiamy do lodówki na kilka minut,a w tym czasie robimy masę karmelową:
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem zalewamy wodą i mieszając podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Podgrzewamy jeszcze chwilę do momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni płynu. Dodajemy rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody mąkę , mieszamy , zdejmujemy z ognia ,a kiedy lekko przestygnie łączymy z likierem bananowym
przygotowanie:
Na dno pucharków wsypujemy cienką warstwę pokruszonych herbatników, następnie nakładamy warstwę schłodzonego kremu budyniowego. Na kremie układamy plasterki bananów, które przykrywamy warstwą karmelową. Karmel posypujemy cienka warstwą herbatników. Nakładamy ponownie warstwę kremu budyniowego. Ozdabiamy warstwą pokruszonych herbatników i plasterkami bananów.