Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy placek
Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Wlewamy zimne mleko i gdy składniki ostygną do temperatury 37 stopni, wlewamy do mąki.
Wyrabiamy ciasto przez około 5-7 minut na średnich obrotach robota. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Formę o wymiarach 23 na 33 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze chwilę rękoma, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wykładamy nim formę do pieczenia.
Śliwki dokładnie płuczemy, osuszamy, przecinamy na pół i usuwamy pestki.
Połówki owoców wciskamy delikatnie w ciasto, nakładając je delikatnie na siebie i pozostawiamy na około 45-60 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem zmieszanym ze świeżo startym cynamonem.