Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowy placek

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mleko 2% 300 ml
masło 8 dag
drożdże suche 1 opakowanie
cukier 100 gram
cukier waniliowy 16 gram
śliwki 80 dag
cukier puder
cynamon Prymat
tłuszcz do formy
mąka krupczatka

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy placek

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy drożdże, cukier oraz cukier waniliowy, dokładnie mieszamy.

Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Wlewamy zimne mleko i gdy składniki ostygną do temperatury 37 stopni, wlewamy do mąki.

Wyrabiamy ciasto przez około 5-7 minut na średnich obrotach robota. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Formę o wymiarach 23 na 33 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze chwilę rękoma, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wykładamy nim formę do pieczenia.

Śliwki dokładnie płuczemy, osuszamy, przecinamy na pół i usuwamy pestki.

Połówki owoców wciskamy delikatnie w ciasto, nakładając je delikatnie na siebie i pozostawiamy na około 45-60 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem zmieszanym ze świeżo startym cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 01.05.2014 23:04
Lubie takie ciasta!
gosia1988 01.05.2014 21:27
Smakowicie wyglada
Mniam 01.05.2014 21:08
Bardzo lubię takie ciasta.
kasiaw 01.05.2014 20:52
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak