Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowy chutney
Chutney śliwkowy ma niezwykle bogaty smak. Pasuje do wędlin, warzyw czy serów. Możecie smarować nim kanapki czy wykorzystać do burgerów. To jeden z lepszych przepisów na chutney ze śliwek.
1. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Cebulę drobno kroimy w kostkę. Oba składniki wkładamy do rondla, wlewamy ocet jabłkowi i balsamiczny i stawiamy na małym gazie.
2. W momencie jak śliwki rozmiękną dodajemy rodzynki i dusimy pod przykryciem.
3. Gorczycę i kolendrę wkładamy do moździerza lekko rozgniatamy, wkładamy do śliwek, dodajemy pozostałe przyprawy wraz z miodem i dusimy ok. 1 godziny często mieszając.
4. Gotowy chutney śliwkowy przekładamy do słoiczków a po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
Smacznego!