Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowo-budyniowa poezja

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat pomarańczowy

Krem budyniowy

mleko 500 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie (na 3/4 l)
cukier 2 łyżki
margaryna 50 g

Masa sliwkowa

śliwki 500 g
cukier 0,5 szklanki
galaretka pomarańczowa 2 opakowania

Polewa

czekolada 100 g
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowo-budyniowa poezja

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy , dodajemy cukier i pod koniec ubijania po jednym żółtku i kilka kropel olejku pomarańczowego. Na końcu mąkę mieszamy łyżką z ubitymi białkami. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową (35x35cm). Pieczemy około 12 minut w 160*C. Po wyjęciu od razu przekładamy na ściereczkę , odrywamy papier do pieczenia.
Krok 1 - Śliwkowo-budyniowa poezja foto
2
Następnie biszkopt przekładamy do foremki o wymiarach 12x23 cm (keksówki). Resztę odcinamy.
Krok 2 - Śliwkowo-budyniowa poezja foto
3
Śliwki pestkujemy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy mamy już jednolitą masę, wsypujemy galaretki pomarańczowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego stężenia.
Krok 3 - Śliwkowo-budyniowa poezja foto
4
Budyń mieszamy z 200 ml mleka. Resztę gotujemy z cukrem. Gdy zaczyna się gotować wlewamy pozostałą część mleka z budyniem. Studzimy. Margarynę rozcieramy i dodajemy po łyżce budyniu.
Wyłożony biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego. Następnie przelewamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki (żeby masa dokładnie stężała). Wierzch smarujemy reszta kremu i przykrywamy odciętą reszta biszkoptu.
Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce. Odwrócić foremkę na talerz. Polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z mlekiem. Udekorować śliwkami.
Krok 4 - Śliwkowo-budyniowa poezja foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 05.06.2015 18:52
pysznie wygląda:)
Margo1 10.10.2014 09:26
prezentuje się ekstra
Natalija 22.09.2014 17:09
ciekawy przepis :)
Ola1young 22.09.2014 13:50
apetyczna Twoja poezja :)
berys18 22.09.2014 12:03
bardzo fajnie wygląda
Aleksandra/Olcia 22.09.2014 09:20
faktycznie poezja mniam
bhb8 21.09.2014 22:46
dobry deser
Gabi44 21.09.2014 22:22
Pyszne ciasto.
Noruas 21.09.2014 21:20
faktycznie poezja!
Grazyna0211 21.09.2014 20:38
fajne ciasto
Renataj 21.09.2014 20:21
Apetyczna propozycja
eliza135 21.09.2014 19:25
ciekawy przepis
halina17 21.09.2014 19:19
Smacznie wygląda ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak