Śliwki w syropie

Śliwki w syropie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    3 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • woda

    1 1/2 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki dokładnie myjemy i pestkujemy. Układamy je w słoikach przekrojoną częścią do góry, dzięki czemu przy zalewaniu nie zostanie pod śliwkami powietrze.

Cukier rozpuszczamy w garnku z ciepłą wodą i zagotowujemy.

Wrzącym syropem zalewamy śliwki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Takie śliwki to super sprawa na zimowe desery, ciasta, galaretki… a i jako kompocik z owocami smacznie będzie :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mariuszek8

27.06.2015 10:31
uwielbiam je póżńiej wyjadać

Pietruszka

16.01.2014 11:43
fajny przepis

berys18

15.01.2014 13:41
idealne na zimę i nie tylko

Seba

02.01.2014 10:48
bardzo dobre

IKrakowianka

21.12.2013 18:47
pyszne są takie śliwki

Ela15

18.12.2013 20:44
muszą być smaczne

mariel78

27.11.2013 16:05
pyszności...

Janina

23.11.2013 21:46
Świetne smaki na zimę :)

mysza75

15.11.2013 14:37
pyszne śliwki

Dorian

15.11.2013 12:58
pyszne sliweczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat