Śliwki w syropie

Śliwki w syropie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    3 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • woda

    1 1/2 litra
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Śliwki w syropie

Śliwki dokładnie myjemy i pestkujemy. Układamy je w słoikach przekrojoną częścią do góry, dzięki czemu przy zalewaniu nie zostanie pod śliwkami powietrze.

Cukier rozpuszczamy w garnku z ciepłą wodą i zagotowujemy.

Wrzącym syropem zalewamy śliwki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Takie śliwki to super sprawa na zimowe desery, ciasta, galaretki… a i jako kompocik z owocami smacznie będzie :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

mariuszek8 27.06.2015 10:31
uwielbiam je póżńiej wyjadać
Pietruszka 16.01.2014 11:43
fajny przepis
berys18 15.01.2014 13:41
idealne na zimę i nie tylko
Seba 02.01.2014 10:48
bardzo dobre
IKrakowianka 21.12.2013 18:47
pyszne są takie śliwki
Ela15 18.12.2013 20:44
muszą być smaczne
mariel78 27.11.2013 16:05
pyszności...
Janina 23.11.2013 21:46
Świetne smaki na zimę :)
mysza75 15.11.2013 14:37
pyszne śliwki
Dorian 15.11.2013 12:58
pyszne sliweczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat