Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki suszone w marynacie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki suszone 40 dag
herbata 1 1/4 /asensji szklanki
ocet 1/2 litra
cukier 2 szklanki
Goździki całe Prymat 15 szt.
laska cynamonu 1 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
ziele angielskie 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki suszone w marynacie

Wykonanie:
Śliwki zalać zimną herbatą i zostawić na noc. Następnie śliwki ugotować w tej herbacie aż spulchnieją. Osobno zagotować ocet z cukrem i korzeniami przez 5 minut. Wyciągnąć przyprawy korzenne , wlać śliwki z herbatą i ostudzić. Słoiki wyparzyć włożyć napęczniałe śliwki a syrop zagotować i zalać śliwki w słoikach. Zakręcić i w zimie używać do mięs lub jako dodatek do sałatek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 24.06.2014 22:43
Suszone i w marynacie- interesujące !
misia53 24.06.2014 21:06
o, takich śliweczek jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak