Śliwki do ciasta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    5 kg
  • cukier żelujący

    500 g
  • cukier

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, pokroić na połówki usunąć pestki. W dużym rondlu umieścić śliwki, dodać cukier żelujący, wymieszać i nastawić na ogień. Zagotować, zmniejszyć ogień i powoli gotować prze4 3 minuty od zagotowania.Dodać cukier i gotować mieszając przez około 15 minut. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 18.10.2013 22:02
Te śliwki wyglądają jak w kompocie, bez pestek :)
cukiereczek 20.03.2012 09:14
domowy smak bezcenny
mic 03.10.2011 19:19
śliwkowe ciasto super,
gosia47-47 11.12.2010 19:27
wspaniałe
ZEWA 17.09.2010 20:56
Mysiunia Twoje zdjęcie to nie śliwki do ciasta, ale kompot śliwkowy.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat