ślimaki z bakłażanów

ślimaki z bakłażanów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser pecorino starty

    75 gram
  • żółtko

    1 szt
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • oliwa

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • chilli

  • sól

  • pieprz

  • listki bazylii

  • bakłażan

  • bazylia

    2 łyżki
  • ser ricotta

    20 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy kroimy wzdłuż na cienkie plasterki,rozkładamy na płaskim talerzu i posypujemy solą,odstawiamy na 30 min.Oba rodzaje sera mieszamy z żółtkiem gałką muszkatołową i bazylią,odstawiamy w chłodne miejsce na 45 min.Plasterki bakłażana wkładamy do sita i płuczemy pod bieżącą wodą ,osączamy i smarujemy oliwą.Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę rozcieramy z solą,pieprzem i chilli.Smarujemy plasterki bakłażana,wkładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i zarumieniamy z obu stron..Plastry smarujemy pastą serową i zwijamy w ślimaki posypując listkami bazyli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

21.01.2012 19:02
ekstra

kate.500

22.10.2011 10:23
pycha

Krystyna32

25.07.2011 07:43
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat