ślimak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżki
  • cukier

    2 szklanki
  • kakao

    5 łyżek
  • woda letnia

    1 szklanka
  • olej

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ślimak foto
W garku podgrzewamy wodę do temperatury 60 stopni. Nad garkiem kładziemy miskę, do której wrzucamy jajaka z cukrem. Ubijemy na jednolitą masę.
Krok 2 - ślimak foto
Następnie wlewamy olej i przegotowaną wodę, dalej ubijając mikserem
Krok 3 - ślimak foto
Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy.
Krok 4 - ślimak foto
Dzielimy ciasto na 2 części do jednej dodajemy 2 łyżki mąki
Krok 5 - ślimak foto
do drugiej czekoladę
Krok 6 - ślimak foto
na formę wylewamy na przemiennie ciasto czarne i białe
Krok 7 - ślimak foto
następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut
Krok 8 - ślimak foto
ciasto można posmarować czekoladą i ozdobić bakaliami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat