Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki z miodem i orzechami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
orzechy posiekane 1 szklanka
miód 4 łyzki
cynamon
gorzka czekolada 0,5 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z miodem i orzechami

Orzechy (dowolne) ja użyłam laskowe łuskam i siekam na drobniutkie kawałki. Czekoladę również siekam na drobne kawałeczki a wręcz pyłek. Orzechy mieszam w miseczce w płynnym miodem. Ciasto francuskie rozwijam na stole i przecinam na 3 grube paski. Następnie smaruję całe ciasto miodem z orzechami. Na wierzch posypuję czekoladę. Każdy pasek zawijam w rulon. Każdy wałek kroję w plasterki o grubości ok 1,5cm. Ślimaczki delikatnie układam na blachę na papierze do pieczenia. Piekę ok 15-20 minut. Całość po upieczeniu można lekko natrzeć cukrem pudrem porządnie rozmieszanym z wodą. Mieszanka musi być bardzo rzadka, niemal przezroczysta. chodzi o to by wchłonęła w ciastka i nie było jej widać. Jednak ja tym razem zostawiłam ciasteczka takie jakie są :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 05.04.2013 11:04
pewnie smakowite
Stenka 04.04.2013 07:36
mam ochotę na nie
Alex_M 03.04.2013 11:49
ale to musi byc pyszne!
msmors 26.03.2013 20:10
wspaniały przepis
V_kuchareczka 26.03.2013 17:39
na pewno pyszne
Krzysztof15 26.03.2013 17:32
super smaczne
Janina 26.03.2013 17:24
Bardzo smakowite
Monika58 26.03.2013 17:15
smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak