Ślimaczki z ciasta francuskiego z ziołami i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z ziołami i suszonymi pomidorami - szybką i smaczną przekąskę idealną na spotkanie z przyjaciółmi do lampki wina :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie

Farsz:

  • Suszone pomidory z czosnkiem Smak

    1 słoik
  • Czosnek w oleju z ziołami Smak

    6 ząbków
  • oliwki czarne Smak

    10 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    10 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • jajko

    2 sztuki
  • ser żółty

    300 gramów
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroimy suszone pomidory, oliwki i czosnek. Ścieramy żółty ser. W misce łączymy wszystkie składniki farszu i doprawiamy do smaku.

Ciasto rozkładamy na stolnicy oprószonej mąką, lekko rozwałkowujemy, nakładamy farsz, posypujemy serem, boki ciasta zawijamy do środka i dokładnie zawijamy.

W ten sposób przygotowaną roladę kroimy na kawałki szerokości około 2-3 centymetrów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  

Ślimaczki ziołowe smarujemy rozkłóconymi jajkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na około 15-20 minut.

Po wyciągnięciu z pieca powinny być złociste.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat