Ślimaczki drożdżowe z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    500 g
  • mleko

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    1/2 kostki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • aromat cytrynowy

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtko jaja

    4 szt
  • drożdże świeże

    50 g
  • masa makowa

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
Żółtka rozmieszać z cukrem do białości .
Krok 2 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
Drożdże rozprowadzić z małą ilością mleka i cukru i zostawić na chwilkę aby podrosły .Do miski wsypać przesianą mąkę dodać wyrośnięte drożdże , żółtka sól ,zapach cytrynowy, cukier waniliowy i wymieszać na początku łyżką a następnie ręką.
Krok 3 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
Pod koniec dodać schłodzone masło wcześniej roztopione .Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
Krok 4 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
Ciasto wyrośnięte wyjąć z miski rozwałkować i rozsmarować ć masę makową .
Krok 5 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
Zwinąć w rulon i ucinać kawałki o grubości 3 cm,
Krok 6 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
Ułożyć na blaszce aby podrosły i posmarować mlekiem lub białkiem roztrzepanym .
Krok 7 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 20 minut na złoty kolor .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat