Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki drożdżowe z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 g
mleko 1 szklanka
masło lub margaryna 1/2 kostki
cukier waniliowy 1 szt
aromat cytrynowy 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 szt
drożdże świeże 50 g
masa makowa 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki drożdżowe z makiem

Kroki postępowania

1
Żółtka rozmieszać z cukrem do białości .
Krok 1 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
2
Drożdże rozprowadzić z małą ilością mleka i cukru i zostawić na chwilkę aby podrosły .Do miski wsypać przesianą mąkę dodać wyrośnięte drożdże , żółtka sól ,zapach cytrynowy, cukier waniliowy i wymieszać na początku łyżką a następnie ręką.
Krok 2 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
3
Pod koniec dodać schłodzone masło wcześniej roztopione .Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
Krok 3 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
4
Ciasto wyrośnięte wyjąć z miski rozwałkować i rozsmarować ć masę makową .
Krok 4 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
5
Zwinąć w rulon i ucinać kawałki o grubości 3 cm,
Krok 5 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
6
Ułożyć na blaszce aby podrosły i posmarować mlekiem lub białkiem roztrzepanym .
Krok 6 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto
7
Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 20 minut na złoty kolor .
Krok 7 - Ślimaczki  drożdżowe z makiem  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak