Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z żurawiną i rodzynkami
Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
odcedziłem na sicie.
Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty.
Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.