Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z suszonymi grzybami i ogórkiem konserwowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kawałki ryby w towarzystwie chrupiących konserwowych ogórków, wyrazistej cebulki niezwykle aromatycznych suszonych grzybów z pewnością będą hitem świątecznego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika.

Składniki:

Składniki:

filety z matiasa marynowane w oleju 700 g
grzyby suszone 70 g
ogórek konserwowy 8 szt.
cebule 4 szt.
koncentrat pomidorowy 8 łyżeczek
olej 4 duża łyż.
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z suszonymi grzybami i ogórkiem konserwowym

1. Płaty śledziowe, odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić w grubsze kawałki.


2. Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie ugotować do miękkości.


3. Ogórki pokroić w małą kostkę, a cebulę pokroić w piórka.


4. Cebulę przesmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać odsączone grzyby i razem smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i całość chwilę smażyć na małym ogniu.


5. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać śledzie i ogórki, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak