Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

matiasy
400 g filetów

Zalewa

przecier pomidorowy
200 g
por
większy
śliwki suszone
15
olej
3 łyżki
woda
3 łyżki
sól i pieprz
cukier
cynamon
szczypta
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
łyżeczka
Sklep Prymat
majeranek
płaska łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki.
Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem.
Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam.
Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia, a następnie wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak