Śledzie z pieczoną papryką i fetą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na pyszne śledzie, w trochę innej odsłonie.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • płaty śledziowe solone

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • ser feta

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa extra virgin

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • grubo tłuczone ziarna pieprzu czarnego Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. W międzyczasie papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, wkładamy do piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia w 180 stopniach. Można je lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Papryki kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy oregano, świeżo mielony pieprz, oliwę i sok z cytryny, mieszamy. Wkładamy do lodówki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat