Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z bakaliami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 5 szt. (a'la matjas)
cebula 1 szt.
suszona żurawina 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
morele suszone 2 łyżki (pokrojone w paski)
migdały siekane 2 łyżki
olej rzepakowy
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z bakaliami

Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać (jeżeli nadal są za słone, moczymy je dalej). Opłukujemy je i dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, chwilę smażymy, nie rumienimy jej, musi po prostu trochę zmięknąć. Pod koniec smażenia dorzucamy do niej bakalie. Studzimy. Do ryb wrzucamy resztę składników, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba, można dolać oleju. Przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak