Śledzie w sosie śmietanowo-majonezowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • śmietana 12%

    100 g
  • majonez tradycyjny

    4 łyżki
  • woda letnia

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • majeranek (jeśli ktoś lubi)

    do smaku
  • śledzie

    3-4 (solone)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie wypłukać dokładnie w wodzie. Następnie pokroić je na kawałki. Do osobnego naczynia dodać posiekaną drobno cebulę. W osobnej miseczce przyrządzić sos śmietanowo-majonezowy. Wlać śmietanę, wodę, dodać majonez, sól, pieprz i ewentualnie majeranek.
W słoiczku lub miseczce układać warstwami pokrojone śledzie, cebulę i sos śmietanowo-majonezowy, aż do wyczerpania produktów. Ostatnią warstwą powinien być sos.
Następnie należy potrawę schłodzić na jakieś 3-4 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 27.02.2011 00:52
pychota
annagebalska 21.02.2011 10:01
pycha
ziutula 24.01.2011 04:26
smacznego...
misia53 29.09.2010 22:07
Lubię takie śledziki
Izabela28 24.09.2010 14:20
Fajny pomysł na przyrządzenie śledzi solonych.
bogumiła3 14.09.2010 21:40
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat