Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z nutą cynamonu

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z nutą cynamonu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszone śliwki

    8-10 sztuk
  • olej

    5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • cebula

    1 duża sztuka
  • ocet

    1-2 łyżki
  • cynamon

    2-3 sztuki
  • pieprz, papryka

    do smaku
  • liście laurowe

    2-3 sztuki
  • woda

    0,5 szklanki
  • filety śledziowe

    4 matiasy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie namaczamy na około 30 minut, po czym odsączamy.
Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Następnie dokładamy do niej miód oraz koncentrat. W dalszej kolejności podlewamy całość wodą. Dodajemy pokrojone w paseczki śliwki, liście laurowe, ocet i przyprawy. Dusimy całość około 15 minut. W razie potrzeby podlewamy dodatkowo wodą. Gotowy sos odstawiamy do ostygnięcia. Między czasie kroimy śledzie. Gdy sos będzie już zimny mieszamy go z rybą. Odstawiamy na około 12 godzin.



Są doskonałe nie tylko na święta, ale również jako przekąska.
Sos wychodzi pyszny, chociaż połączeni składników może brzmieć dziwnie

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wyattearp

25.04.2016 19:58
rewelacyjne

gusia1000

20.01.2014 22:58
Pod mój smak.

gosia56

28.09.2013 17:23
napewno pyszny sledzik

Kuchenka

28.09.2013 10:46
w takim razie poczekam do świąt i wypróbuję

AZgotuj

27.09.2013 20:15
pyszne i apetycznie wyglądają:)

lara

27.09.2013 14:16
ciekawe połączenie!

Ania321

27.09.2013 13:27
bardzo jestem ciekawa, jak smakują śledzie z cynamonem

Pomocnik

27.09.2013 12:35
Uwielbiam śledzie w takim wydaniu, choć nigdy nie dodawałam cynamonu. Muszę wypróbować Twój przepis :)

2milutka

27.09.2013 09:37
super są robiłam cos podobnego smak był rewelacyjny

IwonaDD

27.09.2013 09:15
ciekawa mieszanka smaków, trzeba by spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat