Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
suszone śliwki
8-10 sztuk -
olej
5 łyżek -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
miód
1 łyżka -
cebula
1 duża sztuka -
ocet
1-2 łyżki -
cynamon
2-3 sztuki -
pieprz, papryka
do smaku -
Liść laurowy suszony Prymat
2-3 sztuki -
woda
0,5 szklanki -
filety śledziowe
4 matiasy
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Następnie dokładamy do niej miód oraz koncentrat. W dalszej kolejności podlewamy całość wodą. Dodajemy pokrojone w paseczki śliwki, liście laurowe, ocet i przyprawy. Dusimy całość około 15 minut. W razie potrzeby podlewamy dodatkowo wodą. Gotowy sos odstawiamy do ostygnięcia. Między czasie kroimy śledzie. Gdy sos będzie już zimny mieszamy go z rybą. Odstawiamy na około 12 godzin.
Są doskonałe nie tylko na święta, ale również jako przekąska.
Sos wychodzi pyszny, chociaż połączeni składników może brzmieć dziwnie
Komentarze (16)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (6)