Śledzie w sosie słodko-kwaśnym z nutą cynamonu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszone śliwki

    8-10 sztuk
  • olej

    5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • cebula

    1 duża sztuka
  • ocet

    1-2 łyżki
  • cynamon

    2-3 sztuki
  • pieprz, papryka

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 sztuki
  • woda

    0,5 szklanki
  • filety śledziowe

    4 matiasy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie namaczamy na około 30 minut, po czym odsączamy.
Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Następnie dokładamy do niej miód oraz koncentrat. W dalszej kolejności podlewamy całość wodą. Dodajemy pokrojone w paseczki śliwki, liście laurowe, ocet i przyprawy. Dusimy całość około 15 minut. W razie potrzeby podlewamy dodatkowo wodą. Gotowy sos odstawiamy do ostygnięcia. Między czasie kroimy śledzie. Gdy sos będzie już zimny mieszamy go z rybą. Odstawiamy na około 12 godzin.



Są doskonałe nie tylko na święta, ale również jako przekąska.
Sos wychodzi pyszny, chociaż połączeni składników może brzmieć dziwnie

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 25.04.2016 19:58
rewelacyjne
gusia1000 20.01.2014 22:58
Pod mój smak.
gosia56 28.09.2013 17:23
napewno pyszny sledzik
Kuchenka 28.09.2013 10:46
w takim razie poczekam do świąt i wypróbuję
AZgotuj 27.09.2013 20:15
pyszne i apetycznie wyglądają:)
lara 27.09.2013 14:16
ciekawe połączenie!
Ania321 27.09.2013 13:27
bardzo jestem ciekawa, jak smakują śledzie z cynamonem
Pomocnik 27.09.2013 12:35
Uwielbiam śledzie w takim wydaniu, choć nigdy nie dodawałam cynamonu. Muszę wypróbować Twój przepis :)
2milutka 27.09.2013 09:37
super są robiłam cos podobnego smak był rewelacyjny
IwonaDD 27.09.2013 09:15
ciekawa mieszanka smaków, trzeba by spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat