Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Śledzie w sosie śliwkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie
5 sztuk
śliwki węgierki
25 dag
oliwa
0,5 szklanki
migdały
10 sztuk
sok z cytryny
1 sztuka
cukier
1 szczypta
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
koperek
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w sosie śliwkowym

Śledzie wymoczyć, sfiletować, zdjąć skórkę, usunąć kręgosłupy i ości, zwinąć w ruloniki i ułożyć w szklanej salaterce. Śliwki przepołowić, wyjąć pestki, dodać 3-4 łyżki wody i rozgotować na gęstą papkę, którą przetrzeć przez nylonowe sitko. Przyprawić ją sokiem cytrynowym i cukrem, dodać sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały oraz oliwę. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać śledzie i posypać je posiekaną zieleniną.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak